Skifte fra iPhone 4S til den nye iPhone 5?

Efter iPhone 5 har gjort sit indtog på markedet, opstår et relevant spørgsmål, for alle os der allerede har forgængeren, iPhone 4S; kan det overhovedet betale sig at udskifte den forrige version med 5’eren? Hvad er egentlig forskellene, og er de så markante, at det overhovedet kan betale sig at erhverve sig den?
For at besvare det spørgsmål, vil jeg i dette indlæg sammenligne de to modeller ud fra de mest væsentlige forskelle. Så er du i tvivl om, om du skal opgradere til iPhone 5, så læs med her.

Større skærm, mindre vægt

Den første forskel der springer i øjnene, når man stiller de to modeller op mod hinanden, er iPhone_5_vs_iPhone_4S_tyndskærmen. iPhone 5 har nemlig for første gang, siden den første model udkom i 2007, ændret på skærmstørrelsen. Formatet hedder nu 16:9, hvilket betyder at telefonens overflade ligeledes er blevet mere aflang. Skærmens opløsning er på 326 ppi (pixels per inch) ligesom hos forgængeren.

Det nye format betyder dog, at applikationer udvilket til de forrige modeller, ikke længere passer til den nye skærm. Det er dog råd for, de gamle applikationer vil blive centreret i midten af skærmen, og den overflødige plads vil blive dækket af grå. Der er altså ikke farer for, at de ikke kan afspilles på den nye telefon.

Udover den nye skærm, så er der også en anden forskel, der er værd at nævne rent designmæssigt. iPhone 5 er nemlig gået på slankekur, og har tabt sig 28 gram. Den nye model vejer 112 gram, hvorimod 4D vejede 140. Dette er altså en vægtreducering på hele 20%. Ligeledes er den blevet 18% tyndere, og bærer nu titlen som “verdens tyndeste smart phone”. Det er da værd at have med i overvejelserne!

Der er altså sket nogle væsentlige justeringer i forhold til 4S. Telefonen har fået en større skærm, mindre vægt og er blevet tyndere. Det var de udvendige ændringer – hvad så med indmaden?

Telefonen er dobbelt så kraftig

Tager man et kig på processoren, så bliver det straks interessant. Her er der nemlig sket store forbedringer. Den gamle iPhone 4S bruger dual-core Apple A5-chip, hvor iPhone 5 bruger den nye A6-chip, som – ifølge Apple selv – er hele to gange hurtigere end dens forgænger. Udover den forbedrede hastighed, så er den nye chip også 22% mindre end forgængeren.

Med iPhone 5 har Apple altså formået at skabe en noget kraftigere telefon end forgængeren, hvilket også vejer tungt på plus-siden. Indtil videre ser det altså meget godt ud.

Hukommelsen er den samme

Ser man på telefonens hukommelse, så er der ikke rigtig nogle mærkbare forandringer i forhold til forgængeren. Telefonen fås i versioner med 16GB, 32GB og 64GB hukommelse – akkurat som det er tilfældet ved 4S.
Dette er lidt ærgeligt, da man kunne håbe på, at en mediegigant som Apple sagtens kunne klemme lidt mere hukommelse ned i telefonen. Især fordi der ikke er mulighed for at opgradere med et memory card.
Der er dog heldigvis mulighed for at benytte sig af iCloud, som er en tjeneste fra Apple, der gør det muligt at dele sine filer mellem alle sine iOS-enheder.

[spoiler title=”

Se sammenligning af specifikationer – Klik her

” open=”0″ style=”1″]

Model iPhone 5 iPhone 4S
Processor Apple A6 Dual-core Apple A5
Hukommelse 1GB (tbc) 1GB (tbc)
Skærmstørrelse 1,136 x 640 960 x 640
Opløsning 326 ppi 326 ppi
Lagerplads 16GB / 32GB / 64GB 16GB / 32GB / 64GB
Primære kamera 8 megapixel AF med blitz og f/2.4 aperture 8 megapixel AF med blitz og f/2.4 aperture
Sekundært kamera 1.2 megapixel med 30 billeder i sekundet VGA med 30 billeder i sekundet
Videooptagelse 1080p med 30 billeder i sekundet 1080p med 30 billeder i sekundet
WiFi Dual-band 802.11 a/b/g/n 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0 4.0
Navigation A-GPS, GLONASS A-GPS, GLONASS
FaceTime WiFi og Cellular WiFi (iOS 5)
SIM standard nanoSIM microSIM
Batteriets levetid Op til 8 timers tale på 3G
Op til 8 timers data på 3G
Op til 8 timers data på LTE
Op til 10 timers data på WiFi
Op til 40 timers lyd
Op til 10 timers video
Op til 225 timers standby
Op til 8 timers tale på 3G
Op til 14 timers tale på 2G
Op til 6 timers data på 3G
Op til 9 timers data på WiFi
Op til 40 timers lyd
Op til 10 timers video
Op til 200 timers standby
Vægt 112 gram 140 gram
Størrelse 123.8 x 58.6 x 7.6 mm 115.2 x 58.6 x 9.3 mm

[/spoiler]

Ser man på hukommelsen, er der altså ikke sket noget banebrydende. Den ligger stadig på mellem 16GB – 64GB ligesom sin forgænger. Det er dog også de færreste der har brug for mere end 64GB på sin telefon. Nu er det tid til at kigge på en af de mere populære funktioner, kameraet – er der sket noget her?

Kameraet er blevet finjusteret

Her er der sket nogle ændringer. Opløsningen er stadig på 8MP, men kameraet er blevet 25% mindre, og lukketiden er blevet 40% hurtigere. Allerede her er der sket nogle væsentlige forbedringer.
Der er også kommet flere funktioner – blandt andet er det blevet muligt, at tage anstændige billeder i svagt lys.

Forskellene er ikke banebrydende, men de er der. Der er ikke sket det store forbedringer, nok nærmere nogle små finjusteringer. Kameraet i 4S fejlede fejlede absolut heller ingenting, så egentlig er det ikke nogen skuffelse, at der ikke er kommet de helt store ændringer på dette felt, da kameraet virker upåklageligt.
Lad os tage et kig på softwaren – hvad er der sket her?

Nyt styresystem, mange forbedringer

Den mest væsentlige forskel der er på iPhone 5 er det nye styresystem; iOS 6. Der er over 200 ændringer, og for ikke at gøre det alt for uoverskueligt, vil jeg ikke liste alle sammen her. Istedet vil jeg kort gennemgå de mest væsentlige ændringer.
En forbedret version af Siri er nu tilgængelig. Det er nu muligt for programmet, at håndtere flere spørgsmål og anmodninger. Ringer Siri ingen klokker hos dig, kan du se den officielle introduktion til applikationen her:

Den nye funktion, Passbook, gør det muligt for dig at gemme alle dine elektroniske billetter ét sted. Det kan være koncertbilletter, flybilletter, biografbilletter eller andet. Når du er i nærheden af et sted, du har en indgangsbillet til, popper den automatisk op på din skærm. Smart og overskueligt.
Den forbedrede integration med iCloud, gør det muligt at samarbejde mellem alle dine iOS 6-enheder. Hvis du har et dokument gemt på din MacBook, kan du altså åbne og redigere i det på din iPhone, og når du gemmer det, vil ændringen kunne ses, næste gang du åbner dokumentet på en af dine andre iOS 6-enheder.

Priser på iPhone 5 og 4S

Priser på den nye iPhone 11 og andre nyere modeller kan du se her.

Og nu til spørgsmålet…

Hvad synes du? Kan det betale sig at skifte eller har du allerede gjort det?

📝 Få success med SEO i 5 simple trin Optimer din hjemmeside nu og opnå bedre placeringer på Google.

Følg trin-for-trin vejledningen og oplev en perfekt optimeret side, som Google vil elske.

reklamelink

Kristian Ole Rørbye

OM Kristian Ole Rørbye

Jeg er online iværksætter med over 15 år i webbranchen, hvor jeg har arbejdet professionelt med salg, marketing og optimering. Min stærkeste side er optimering af hjemmesider vha. SEO samt konverteringsoptimering.

3 kommentarer til “Skifte fra iPhone 4S til den nye iPhone 5?”

  1. Jeg opgraderede fra en 4S, og jeg har ikke fortrudt et sekund! Når jeg står med en 4-4S i hånden i dag, så føles den pludselig klodset og tung sammenlignet med min 5´er 🙂

    Svar
  2. Når man nu har købt en 5 og har fået den op og køre og det virker og man så vil have 0-stillet sin 4S kan man så bare gøre det under indstillinger og slet alt indhold og indstillinger, uden at det så går ud over det man nu har lagt ind på sin 5er

    Svar

Skriv en kommentar