40% prisstigning på .dk domæner indenfor kun 3 år

Hvis du kigger kun få år tilbage, så var prisen for et .dk domæne 50  kr.

Så kom der en prisstingningen i 2021, hvor de hævede prisen til 60 kr. og nu har DK-hostmaster, så meldt ud igen, at der kommer endnu en prisstining i april 2023*, hvor prisen på den årlige pris for et .dk domæne stiger til 70 kr. 

Lad os lige indsætte de tal i en tabel, for et bedre overblik: 

Frem til 20202021- marts 2023april 2023 – 
Pris for domæne50 kr.60 kr.70 kr.

Hvis man skal kigge på den procent som domænerne er steget med siden 2020, altså på små tre år, så er det: 

  • (20/50) x 100 = 40%

40% virker som en forholdsvis høj stigning og det var også reaktionen fra folk i online branchen, hvis man f.eks tager et kig på denne LinkedIn tråd, hvor direktøren fra DK-hostmaster deltager. 

DK-hostmaster argumenter for at priserne stiger på .dk domæner

Lad os tage et kig på de svar direktøren for DK-hostmaster, Jakob Bring Truelsen, kommer med: 

I tråden svare Jakob, at det er svært at forudsige fremtiden, men at man generelt kan forvente stigende priser i 2023 og fremover, primært på grund af stigende omkostninger som følge af inflation og øgede omkostninger til IT-sikkerhed.

De diskuterer også deres ønske om at ændre prissætningen til en løbende årlig regulering i stedet for prishop, men påpeger samtidig, at der har været forskellige grunde til prishoppene i fortiden, herunder sikkerhedsforanstaltninger som sikkerpånettet.dk og indførelsen af identitetskontrol på .dk-domænenavne.

Jakob forklarer også, at priserne for .dk-domænenavne er rimelige sammenlignet med priserne i andre lande, og at DK Hostmaster er en not-for-profit organisation, der sikrer sig, at deres omkostninger er rimelige.

40% prisstigning på .dk domæner: Hvad kan du forvente i 2023?

grafik fra PDF: https://stats.dk-hostmaster.dk/pdf/benchmark/pris_benchmark_2022.pdf

Til spørgsmålet om, hvorvidt priserne vil blive sænket igen, hvis inflationen falder, svarer Jakob, at prisen skal afspejle de omkostninger, de har, og at de vil overveje at sænke prisen igen, hvis deres omkostninger falder.

Han påpeger dog, at deres driftsudgifter til driften af deres cloud-baserede platforme er steget væsentligt, og at dette også vil have indflydelse på prisen.

Jakob afviser desuden påstanden om, at prisen på .dk-domænenavne er en skjult skat og siger, at det er op til den enkelte at vurdere, om et .dk-domænenavn er nødvendigt. 

De håber dog, at de fleste vil vælge et .dk-domænenavn på grund af dets sikkerhedsforanstaltninger og identitetskontrol.

Andre priser der ændres

Det er ikke kun prisen for registrering og fornyelse af .dk domæner der bliver ændret fra april 2023. 

Her er nogle af de andre priser der stiger: 

  • Overdragelsesgebyr hæves fra 60 kr. til 70 kr. (inkl. moms).
  • Opsigelsesgebyr hæves fra 70 kr. til 81,66 kr. (inkl. moms).

Det skal også nævnes, at der faktisk er nogle priser der falder, eller rettere, gebyret forsvinder helt  – dette gælder for:

  • Gebyrer for fakturaforsendelse bortfalder (Betalingsservice, e-Boks og e-faktura).

Mine og andre online marketers tanker om dette

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg synes deres prisstigninger ikke hænger sammen med den service og brugervenlighed som de tilbyder deres kunder.

Jeg er helt med på, at der er andre faktorer der spiller ind som direktøren også nævner, men jeg savner at de også får gjort noget ved selve supporten og brugervenligheden samtidigt med at priserne stiger. 

Hvis man tager et kig på det lukkede forum Marketers.dk – så er der en tråd der hedder “DK-hostmaster inkompetence har ingen grænser”, hvor folk fra online branchen kommer med deres utilfredshed omkring DK-hostmaster. Tråden har pt. hele 88 kommentarer.

Brugerne kommer med en række kritiske holdninger og oplevelser af DK-hostmaster. Flere personer beskriver problemer med fakturering, sletning af domæner og manglende respons fra kundeservice. Der er også frustration over, at der ikke er alternativer til at bruge DK-hostmaster, da de har monopol på .dk domæner. 

Så som du nok kan fornemme så er der generelt stor utilfredshed omkring DK-hostmaster og den bliver ikke mindre, når de vælger at hæve priserne med 40% henover kun 3 år. 

Det har selvføliglig ikke den store betudning for kunder der kun har ét eller få domæner registreret, men det bliver hurtigt til en del penge hvert år, hvis man har mange domæner.

I min virksomhed Move Marketing har vi over 500 .dk domæner registreret og her er regnestykket på hvad vi skal betale ekstra hvert år: 

  • Frem til 2020:: 50 kr. x 500 = 25.000 kr. 
  • Efter april 2023: 70 kr. x 500 = 35.000 kr. 

Altså 10.000 kr. ekstra om året, som i sidste ende gør  at vi er nødt til at hæve priserne på vores services, for at dække dette ind. 

Husk på, at når du skal købe et domæne, så er det igennem en af DK-hostmasters forhandlere – jeg har her skrevet en guide om, hvordan du kan finde billige domæner hos dem.

📝 Få success med SEO i 5 simple trin Optimer din hjemmeside nu og opnå bedre placeringer på Google.

Følg trin-for-trin vejledningen og oplev en perfekt optimeret side, som Google vil elske.

reklamelink

Kristian Ole Rørbye

OM Kristian Ole Rørbye

Jeg er online iværksætter med over 15 år i webbranchen, hvor jeg har arbejdet professionelt med salg, marketing og optimering. Min stærkeste side er optimering af hjemmesider vha. SEO samt konverteringsoptimering.

Skriv en kommentar