Bruttoavanceprocent

Bruttoavanceprocent er den procentdel af en virksomheds omsætning, der er tilbage, når vareforbruget er fratrukket.

Bruttoavanceprocenten er derfor relevant i forhold til en virksomheds indtjeningsevne. Bliv klogere på bruttoavance herunder, og lær hvordan bruttoavanceprocenten udregnes.

Bruttoavancen, der også bare kaldes også for avancen, er betegnelsen for den sum, en virksomhed tjener på sine varer, produkter, ydelser eller service. Omkostningerne skal være lavere end indtjeningen, hvis virksomheden skal have en fortjeneste. Af samme årsag kaldes bruttoavancen også for en bruttofortjeneste eller bare fortjeneste.

Hvad er bruttoavance?

Bruttoavancen er det beløb, du lægger oveni indkøbsprisen for at generere et overskud, når du videresælger et produkt eller en ydelse. Hvis du ikke har nogle udgifter i forbindelse med det, du sælger, vil hele din omsætning være bruttoavancen, selvom dette udelukkende ses i ganske få tilfælde.

Når en tøjbutik sælger varer til kunderne, er der altid en omkostning forbundet hermed. Bestiller butikken trøjer hjem fra en leverandør, giver de en bestemt pris for varerne. Denne pris er højere, når butikken sælger til kunden, så butikken opnår et overskud ved at videresælge produktet.

Derfor tjener butikken på kunden, og bruttoavancen er således et udtryk for det samlede beløb, der står tilbage, når indkøbsprisen er trukket fra. Den samlede bruttoavance for hele virksomheden baseres på det samlede overskud, når indkøbspriser og driftsomkostninger er trukket fra.

Hvad er bruttoavanceprocent?

Bruttoavanceprocent er den procentdel af omsætningen, der er tilbage, når vareforbrug og driftsomkostninger er trukket fra. Hvis en virksomhed skal have en sund økonomi, er det en fordel at have en så høj bruttoavanceprocent som muligt.

Hvis bruttoavanceprocenten stiger, betyder det, at virksomheden bliver bedre til at tjene penge på de produkter eller ydelser, der sælges. Enhver virksomhed bør stræbe efter at have en højere bruttoavanceprocent end konkurrenterne.

Eksempel: En bruttoavanceprocent på 50 % indikerer, at der er 50 kr. i overskud, når en virksomhed sælger for 100 kr. Den resterende halvdel går til indkøb og drift.

Udregning af bruttoavance

Der skal ikke noget avanceret regnestykke til for at udregne bruttoavanceprocenten. Herunder følger en simpel bruttofortjeneste-formel, der forklarer, hvordan bruttoavanceprocenten udregnes:

Du har en forretning, hvor du sælger tøj. Du køber et par bukser hjem for 500 kr., som du sætter til salg for 1.000 kr. For at få din bruttoavance, skal du nu trække indkøbsprisen fra salgsprisen:

  • 1.000 – 500 = 500 kr.

Du opnår altså en avance på 500 kr., hver gang du sælger et par bukser.

Udregning af bruttoavanceprocent

Bruttoavanceprocenten beregnes ved at dividere bruttoavancen med den oprindelige pris, og derefter multiplicere med 100 for at få resultatet som en procentdel.

Lad os sige, at du sælger en vare for 100 kroner, og din bruttoavance er 20 kroner. I dette tilfælde vil din bruttoavanceprocent være 20/100 * 100 = 20%.

Formlen kan skrives som følger:

Hvis du ønsker at udregne, hvor stor en fortjeneste du har i procent, kan du bruge denne bruttoavanceprocent-formel:

  • Eks: Bruttoavanceprocent = (500 / 1000 * 100) = 50%

Hvis du ønsker at beregne bruttoavanceprocenten for flere varer på samme tid, kan du blot lægge bruttoavancerne sammen og dividere med den samlede oprindelige pris for alle varerne.

  • Eks: Bruttoavanceprocent = (Sum af bruttoavancer / Sum af oprindelige priser) * 100

Tag fortjenesten, du har, hver gang du sælger et par bukser, og dividér den med salgsprisen. Det beløb, du får, ganger du med 100, hvorefter du har bruttoavanceprocent. I dette eksempel giver regnestykket 50 %, hvilket betyder, at du opnår en fortjeneste på 50 %, hver gang du sælger et par bukser.

Husk, at dette kun er en grundlæggende formel for at beregne bruttoavanceprocenten. Der kan være andre faktorer, der påvirker bruttoavancen, såsom omkostninger til lagerhold, forsendelse og salgsomkostninger, som også bør tages i betragtning, når du beregner din virksomheds bruttoavance.

Hvad er reglerne for avance?

Det varierer fra branche til branche, hvor stor en avance du kan opnå på dine produkter, services og ydelser. I Danmark er der forholdsvist frie rammer i forhold til prissætning af dine produkter, hvorfor det i bund og grund handler om, hvor god en købmand du er.

Markedet spiller dog en væsentlig rolle i forhold til prissætning, da der kan være mange om buddet, hvorfor du bliver nødt til at prissætte i forhold til dine konkurrenter. Hvis du sætter prisen for højt, vil kunderne typisk vælge konkurrenten frem for dig.

Derfor kan det i visse brancher være en fordel at have en lille bruttoavanceprocent, hvis blot der bliver solgt mange produkter. Sætter du dine priser for højt, kan Konkurrencerådet i visse tilfælde lægge et loft på din avance, men det sker kun i sjældne tilfælde.

Lad et regnskabsprogram klare udregningen for dig

Hvis du ikke har forstand på eller interesse for regnskab, kan det være en fordel at benytte dig af et regnskabsprogram. Der findes flere gratis regnskabsprogrammer, du kan bruge til at styre regnskabet i din virksomhed.

Dinero

Dinero er et gratis regnskabsprogram, som er stiftet af Martin Thorborg, der nok ikke behøver nogen nærmere introduktion. Det er sidenhen blevet købt af Visma-koncernen, og i dag bruges Dinero 280.000 virksomheder.

Det er nemt at bruge Dinero til at holde styr på fakturaer, årsomsætning, SKAT, moms og alt det andet, der skal være i orden, når du driver virksomhed. Dinero udregner også din bruttoavanceprocent for dig, så du kan se, hvor god du er til at tjene penge på dine produkter og ydelser.

Prøv Dinero gratis her

Billy

Billy er endnu et regnskabsprogram, som findes i både en gratis og en betalt version. Det er stiftet af Toke Kruse, som i dag går under navnet Werner Helmuth Storm Valeur, og har mange af de samme features som Dinero.

Også Billys er nemt at bruge, når du skal holde styr på dit regnskab, så du er sikker på, at kassen stemmer. Du kan få gratis rådgivning, og der er et supportforum, hvor du altid har mulighed for at søge hjælp hos både supporten og andre brugere, hvis du sidder i klemme.

Prøv Billy gratis her

📝 Få success med SEO i 5 simple trin Optimer din hjemmeside nu og opnå bedre placeringer på Google.

Følg trin-for-trin vejledningen og oplev en perfekt optimeret side, som Google vil elske.

reklamelink

Kristian Ole Rørbye

OM Kristian Ole Rørbye

Jeg er online iværksætter med over 15 år i webbranchen, hvor jeg har arbejdet professionelt med salg, marketing og optimering. Min stærkeste side er optimering af hjemmesider vha. SEO samt konverteringsoptimering.

2 kommentarer til “Bruttoavanceprocent”

  1. Din udregning af bruttoavanceprocent og beskrivelsen stemmer ikke overens. I udregning tager du salgsprisen divideret med fortjeneste – altså omvendt af hvad du skriver nedenunder. Hvis du gør som du beskriver i teksten får du en bruttoavanceprocent på 50%, hvilket jeg vil mene også er det rigtige

    Svar

Skriv en kommentar