Er du i tvivl om, hvorvidt dit internet er hurtigt nok? Med en hastighedstest kan du nemt teste hastigheden på dit bredbånd, så du får syn for sagen. Herunder finder du en nem hastighedstest, der giver dig mulighed for at se, hvor hurtigt dit internet i virkeligheden er.
Det er vigtigt, at dit internet er hurtigt, hvis du vil kunne streame musik, film og spil i en fornuftig kvalitet. En sløv internetforbindelse er ikke alene irriterende, det kan betyde, at du ikke får det maksimale ud af eksempelvis dine streamingtjenester – og det er spild af penge.
Her på siden finder du en gratis hastighedstest, hvor du kan analysere og måle din internethastighed i løbet af ganske få sekunder. Du kan måle alle bredbåndstyper, uanset om du anvender ADSL, fibernet, mobilt bredbånd eller lignende.
Sådan tester du din internetforbindelse mest optimalt
Hvis du vil være sikker på, at du får den mest præcise måling ud af hastighedstesten, er der en række simple trin, du bør følge. Du kan godt teste din forbindelse uden at følge alle trinene, men hvis du vil have det mest retvisende resultat, bør du følge nedenstående guide.
Sådan får du mest ud af hastighedstesten:
- Tilslut et ethernetkabel til routeren, som du efterfølgende forbinder til din computer.
- Træk alle andre netværksstik ud.
- Sørg for at slukke for det trådløse netværk, så routeren kun er forbundet med din computer.
- Slå firewalls og antivirusprogrammer fra, før du kører testen.
- Luk alle andre faneblade og sæt igangværende downloads på pause.
Vær opmærksom på, at resultatet fra hastighedstesten kan variere fra gang til gang. Det er derfor en god idé at tage testen et par gange og sammenligne resultaterne, hvis du vil have det mest retvisende resultat. Du bør desuden foretage testen i dagtimerne, da det er her, der er flest, der bruger nettet.
Ovenstående trin er primært henvendt dig, der ønsker at foretage en hastighedstest af bredbånd. Hvis du ønsker at tjekke din WiFi-forbindelse eller mobildata, kan du eksempelvis undlade at tilslutte ethernetkabelt til din computer eller tage testen direkte fra mobilen.
Hvorfor tage en hastighedstest?
Der er mange mennesker, der betaler for en hurtig internethastighed, som aldrig opnås. Det er ikke altid, fordi udbyderen lover mere, end de kan holde, men kan også være en konsekvens af, hvor du har adresse, eller hvor din router er placeret i hjemmet.
Det er nemlig ikke altid, at bredbåndshastigheden eller WiFi-netværket dækker der, hvor du har bopæl, hvorfor du kan risikere, at det sløver din internethastighed – og det er penge lige ud af vinduet. I den forbindelse kan det være praktisk at speedteste dit internet, så du kan se, om det lever op til det, udbyderen lover.
Den optimale internethastighed varierer fra person til person, og det kan derfor være, at du er fint tilfreds med din internetforbindelse, selvom den ikke er så hurtig, som du havde regnet med. Hvis du ofte streamer film, serier, musik og spil, kan det dog være irriterende med en sløv internetforbindelse, da det reducerer kvaliteten.
Ved at teste din hastighed med hastighedstesten, du finder her på siden, kan du finde ud af, hvor hurtigt dit internet er lige nu. Det kan samtidig give dig mulighed for at vurdere, hvilket internet du skal vælge i stedet for din nuværende udbyder.
Gode råd til test af internet hastighed
Der er mange forskellige faktorer, som har direkte indflydelse på, hvor hurtigt dit internet er – og derfor også, hvor retvisende hastighedstesten er. Hvis du vil have det mest præcise resultat ud af speedtesten, så bør du følge nedenstående råd.
- Sluk igangværende downloads: Hvis du er ved at downloade spil, programmer eller lignende, bør du enten slukke for dem eller vente med at tage internettesten. Downloads sløver hastigheden, så internethastigheden vil fremstå langsommere, end den egentlig er.
- Placér dit tæt på din trådløse router: Hvis du anvender en trådløs router, er det vigtigt, at du placerer computeren i nærheden af den, når du tester din internetforbindelse. En trådløs router sender signaler gennem luften, og det kan derfor være vanskeligt at opfange signalet, hvis din computer er placeret for langt væk – og det kan resultere i en langsom hastighed.
- Netværksdækning på mobil: Ønsker du at teste hastigheden på et mobilt bredbånd, er det en god idé at stå stille, imens du gør det. Det sikrer, at signalet ikke hopper af og på, så du får det mest retvisende resultat. Har du en sløv forbindelse på din mobil, kan det være, fordi du ikke har optimal dækning dér, hvor du befinder dig. Det er derfor ikke ensbetydende med, at din internetforbindelse er langsom. Du kan se et dækningskort hos de fleste udbydere.
- Sluk for programmer, der bruger data: Programmer som Spotify, Netflix, Stadia, Steam og lignende streamingtjenester bruger meget data, hvorfor du bør slukke for dem, før du tester din internetforbindelse – og det gælder, uanset om du foretager en hastighedstest på bredbånd eller mobilt internet.
- Det bør kun være dig, der bruger nettet: Hvis der er flere brugere på netværket på samme tid, vil du ofte opleve, at hastigheden bliver langsommere. Derfor er det en god idé, at der udelukkende er tilsluttet én enhed, når du foretager hastighedstesten, så du er sikker på, at de andre brugere ikke sløvet netværket imens – og det gælder også, hvis Apple TV, Chromecast eller lignende tjenester er tilsluttet internettet via WiFi.
- Tag hastighedstesten i løbet af dagen: Det er vigtigt, at dit internet leverer en optimal hastighed i løbet af hele døgnet. Om dagen er der flest mennesker på, og derfor er det en god idé at foretage testen i løbet af dagtimerne, da det er her, dit internet skal performe. Hvis dit internet et sløvt midt på dagen eller i aftentimerne, bør du overveje at skifte udbyder.
Hvorfor er det en god idé at teste din internethastighed?
Der er mange grunde til, at du bør teste hastigheden på dit internet. Først og fremmest er det for at vurdere, om din nuværende hastighed lever op til dit behov. Er det ikke tilfældet, vil du få syn for sagen ved at foretage en hastighedstest, da du kan sammenligne din faktiske internethastighed med det, din udbyder har reklameret med.
Lever din internethastighed ikke op til forventningerne, er det ikke sikkert, du behøver at skifte udbyder. Hvis du ikke oplever problemer som følge af en sløvere internethastighed end lovet, kan du formentlig leve med det, da det i princippet ikke vil gavne dig at få en hurtigere forbindelse.
Oplever du derimod, at internethastigheden er et problem, fordi du ikke kan streame film, serier, musik, spil og lignende, eller bare oplever lange loadtider, når du bevæger dig rundt på nettet, er det et tegn på, at du skal skifte til en anden internetudbyder.
Sådan bruger du hastighedstesten til at skifte udbyder
Hvis du har besluttet dig for at skifte udbyder, fordi dit internet er for sløvt, er det en god idé at foretage en hastighedstest af dit bredbånd eller mobildata. Det giver dig et retvisende billede af din nuværende internethastighed, hvilket du kan bruge, når du skal finde en ny udbyder.
Når du kender din nuværende hastighed, som er for sløv, skal du altså gå efter en hurtigere hastighed, når du vælger din nye udbyder. Den nye udbyder skal kunne tilbyde en hastighed, som er væsentligt hurtigere end din nuværende, hvis du ønsker en stabil og optimal internetforbindelse.
Sådan får du en hurtigere internetforbindelse
Selvom resultatet af din hastighedstest viser, at du har en sløv internetforbindelse, er det ikke nødvendigvis udbyderens skyld. Du kan gøre meget for at optimere hastigheden, da det eksempelvis kan skyldes, at du har routeren placeret et dumt sted.
Hvis du ønsker at se, om du kan optimere internethastigheden i dit hjem, før du beslutter dig for at skifte udbyder, følger her en række gode råd, som du kan benytte dig af. Hvis nedenstående råd ikke optimerer hastigheden, kan du overveje at skifte udbyder.
Kortlæg signalerne i boligen
Hvis du har placeret din router i den ene ende af din bolig, kan det resultere i, at signaleren bliver svagere, jo længere væk du kommer fra routeren. Det kan derfor være en god idé at forsøge at finde en ny lokation til din router, hvor den er placeret centralt på de steder, hvor du har brug for internetforbindelse.
Det kan også være en god idé at købe en WiFi-forstærker, hvis du har et stort hus, hvor internetforbindelsen skal fungere optimalt overalt. En WiFi-forstærker er en slags sekundær router, som opfanger WiFi-signalet og forstærker det, så enheder, der befinder sig i nærheden, vil opleve en forbedret internethastighed.
Placér routeren på det rigtige sted
Det er ikke altid nok at placere routeren tæt på det sted, hvor du primært bruger dine enheder. Hvis den eksempelvis er placeret i et rum, hvor der er murstensvægge, kan det være svært at få signal uden for rummet.
Læs også: Hvad er en browser & webmail guiden
Du bør derfor afprøve nogle forskellige placeringer, før du finder det endelige sted til din router. Optimalt set bør du placere den så højt som muligt – eksempelvis på en hylde – så signalet ikke blokeres af ting, der står i vejen.
Anbefaling af udbydere med hurtigt internet
Hvis du er i tvivl om, hvilken internetudbyder du skal vælge, er du ikke alene. Der er mange om buddet, og det kan derfor være vanskeligt at vurdere, hvor du får mest for dine penge. Herunder finder du derfor en række bud på udbydere, der tilbyder hurtigt internet til en fair pris.
#1: Kviknet
Kviknet er en forholdsvist ny internetudbyder, som ikke har været på markedet lang tid. De har dog hurtigt fået fat på danskerne, og stort set alle deres anmeldelser er positive. Det betyder, at langt de fleste kunder hos Kviknet oplever en god og stabil forbindelse, kundeservice og generel oplevelse med udbyderen.
Kviknet er primært målrettet dem, der ønsker en stabil og hurtig internetforbindelse som eksempelvis gamere. Priserne er fair, og du kan tjekke, hvor hurtig en forbindelse, du kan få, direkte på deres hjemmeside.
På den måde kan du hurtigt se, om Kviknet kan levere en hurtigere internetforbindelse end din nuværende udbyder ved at sammenligne resultatet fra din hastighedstest med den internethastighed, Kviknet kan levere på din adresse.
#2: Hiper
Hiper er en forholdsvist ny internetudbydere, der blev etableret i 2015. Her er tale om et lavprisselskab, der tilbyder en fornuftig internetforbindelse til en fast lav pris. De tilbyder bredbånd på kobber- eller fiberteknologi og kabel-tv via YouSees net.
De tilbyder flere forskellige pakker, så du selv kan vælge den optimale internethastighed i forhold til dit behov. Hvis du ofte streamer film, serier, internet og spil, kan du vælge Hiper Stream, hvor du får helt op til 1000 Mbit/s fra 249 kr. om måneden.
Hos Hiper har du også mulighed for at foretage en hastighedstest, så du kan få en indikation på, hvor hurtigt internet de kan levere på din adresse. Det er praktisk, hvis du ønsker at sammenligne med din nuværende internetforbindelse, så du kan se, om du får mere for pengene hos Hiper.
Samtidig er en service som denne praktisk, hvis du skal vurdere, om det overhovedet kan betale sig at skifte. Nogle gange er det eksempelvis mere praktisk at vælge en udbyder af mobilt bredbånd, hvis der ikke er optimale forhold, hvor du bor.
#3: Fastspeed
Fastspeed blev etableret i 2018, hvorfor de er blandt de nyeste internetudbydere på markedet. Ambitionen har fra start været at blive Danmarks billigste internetudbyder, og de lever indtil videre fint op til deres mål.
Du finder derfor ikke en billigere udbyder af lynhurtigt bredbånd på det danske marked på nuværende tidspunkt. Den høje kvalitet afspejles også på deres Trustpilot-anmeldelser, hvor de har fået intet mindre end 4,7/5 stjerner, hvilket er utroligt højt for en internetudbyder.
En del af succesen skyldes også, at du som kunde hos Fastspeed ikke finder nogen skjulte gebyrer. Det er gratis at oprette sig som kunde, og du kan vælge mellem to abonnementer – via kabel- eller fibernet – og du får en stabil downloadhastighed på hele 1000 Mbit/s.
Der er imidlertid forskel på uploadhastigheden, som varierer mellem 500 Mbit/s (fibernet) og 100 Mbit/s (kabelnet). Hvis du har brug for at uploade tunge filer, kan du derfor med fordel vælge fibernet frem for kabelnet.