Dansk iværksætter om livet i Thailand

Indlægget blev oprindeligt udgivet på Dennis Kjærgaards blog i 2011, men da Dennis´ blog er blevet lukket ned har jeg udgivet det her i stedet for.

April 2009 var året, hvor jeg tog et af livets store beslutninger, hvilket var at flytte fra Danmark til Thailand. Jeg arbejdede på det tidspunkt for en IT-virksomhed og blev i den forbindelse tilbudt at komme ud til deres afdeling i Thailand for at stå for deres SEO afdeling.

Tidspunktet, hvor jeg blev tilbudt at rejse minimum 6 måneder om på den anden side af jordkloden, var helt perfekt. Jeg var lige kommet ud af et længere forhold og derfor stod uden et sted at bo samt en bil, der hurtigt kunne blive solgt. Så der var ikke ret meget der bandt mig til Danmark.

Efter mange tanker frem og tilbage, samtaler med familie og venner besluttede jeg mig for at sige “ja tak” til tilbudet om at tage til Thailand i min. 6 måneder og arbejde med SEO for firmaets danske kunder.

Hold da kæft det er varmt!

Det var helt sikkert det første jeg tænkte, da jeg steg ud af flyveren for første gang i Nordthailand i April måned (som er en af de varmeste måneder i Thailand med dags temperaturer på op til 40 grader!). Det var faktisk også første gang, at jeg var i et “rigtigt varm land”, hvis man kan sige det sådan.

To af mine danske kollegaer hentede mig i lufthavnen, og jeg blev vist derhen, hvor jeg skulle bo. Jeg blev med det samme overvældet af de mange nye indtryk – varmen, duftene, måden folk talte på og meget meget andet!

Dagen efter skulle jeg starte med at arbejde, og de næste 8 måneder arbejdede jeg og tog på opdagelse i Thailand.

Iværksætteren ville stå på egne ben i Thailand

Der har altid været en iværksætter gemt i mig, og efter 8 måneder som lønmodtager i Thailand fik jeg blod på tanden og ville starte min egen lille forretning, hvor jeg kunne arbejde som SEO ekspert og sælge SEO ydelser til danske virksomheder fra Thailand.

Leveomkostningerne her i Thailand er meget lavere end i Danmark, og har man ikke et banklån eller andre større faste udgifter, som man skal betale til hver måned i Danmark, ja så kommer man faktisk ret langt for 5.000-8.000 kr om måneden.

For at illustrere dette lidt bedre lister jeg her nogle realistiske faste udgifter som man har, når man lever og bor i f.eks Nordthailand:

 • Lejlighed/hus: 1.000  kr. om måneden for almindelig studielejlighed om måneden, for 2.000 kan man bo i et lækkert hus (fuldt møbleret)
 • Forsikring: 1.000-1.500 kr. om året. Med i ens arbejdstilladelse er der almindelig offentlig sygesikring, men alligevel anbefaler jeg altid at man supplerer med f.eks en forsikring fra BUPA, så man er dækket lidt udover det den offentlige tilbyder (BUPA dækker også hvis man rejser til andre lande)
 • Transport: 300 kr. om måneden. For det beløb kan man leje en bike. Man kan også vælge at kører i taxa eller tuk-tuk, dette koster imellem 5-20 kr. pr. tur
 • Mad: 30 kr. om dagen. Det er utroligt billigt at købe mad i et af de mange gadekøkkener og en normal ret koster omkring 4-5 kr. (inkl. vand)

De lave leveomkostninger kombineret med en lav skatteprocent, betyder at jeg kan tilbyde mine kunder SEO ydelser til en ret fordelagtig pris uden yderligere at gå på kompromis med kvalitet etc.

Så efter en tur til Danmark, hvor jeg fik skrevet under på et par samarbejdsaftaler, tog jeg tilbage til Thailand for at starte min første Thailandske virksomhed, der skulle sælge SEO ydelser til danske virksomheder og samarbejdspartnere.

I starten var SEO ydelserne reduceret til linkbuilding og tekstforfatning, men det tog hurtigt om sig, og efter få måneder var det generel “full service SEO”, som vi leverede.

At starte en virksomhed i Thailand er nemt… så længe man ved hvad man gør!

Igennem mit netværk i Thailand kom jeg i kontakt med en thailandsk advokat, der kunne hjælpe mig med at åbne et Company Limited (læs: Co., Ltd.) firma for omkring 3.000 kr. Med i denne pris var også udgifterne til at få en arbejdstilladelse. (hvilket er et krav for at kunne udføre arbejde i kongeriget Thailand).

Sådan noget som skat og moms og andet papirarbejde, som der er i forbindelse med at drive en virksomhed, er der selvfølgelig også i Thailand. Her blev jeg dog positivt overrasket da det offentlige sendte 2 konsulenter ud til min virksomhedsadresse for at sætte mig ind i reglerne omkring skat, moms etc. Desværre kunne de ikke tale engelsk, så jeg blev nødt til at få bistand af min advokat. Til virksomhedens regnskab er det også muligt at finde et online økonomisystem i skyen, ligesom man kender det fra f.eks Dinero i Danmark.

Brug for ekstra arbejdskraft

I takt med at forretningen voksede fik jeg brug for nogle til at hjælpe mig med SEO arbejdet, og da det hele foregår på dansk, blev jeg nødt til at få noget dansk arbejdskraft ud og hjælpe til i firmaet.

Det er nemmere sagt end gjort…

Med et almindelig Co., Ltd. firma har man nemlig kun mulighed for at have én arbejdstilladelse (som tildeles Managing Director), og skal man have flere arbejdstilladelser udover denne, så kræver det at man kan stille 2 millioner baht til rådighed (eller vise at firmaet er det værd i værdier, kunder etc.). Dette var ikke realistisk i starten, hvor midlerne var begrænset.

BOI – The Board of Investment of Thailand … i love u

Udlændingen, der driver virksomhed i Thailand, har mulighed for at få tildelt et certifikat fra BOI. Det kræver dog, at man får en advokat til at hjælpe sig med ansøgningen samt lever op til de krav, som der nu engang er indenfor den branche/kategori, som ens virksomhed ligger indenfor.

De samlede udgifter for at få et BOI stablet på benene til min virksomhed løb i alt op på omkring 13.000 kr. – og det var alle pengene værd!

Fordi! Når man har dette certifikat, ja så har man mulighed for at få ubegrænset antal arbejdstilladelser (normalt antal er dog omkring 6-8 stk.) tildelt.

Det betyder at vi som virksomhed ikke skal kunne stille 2 millioner baht til rådighed, hver gang vi skal have en ny dansker ansat. I stedet skal vi blot betale salæret til advokaten, for at han får det formelle på plads (omkring 400-600 kr. pr. arbejdstilladelse).

To andre store fordele ved at have firmaet godkendt ved BOI er, at man istedet for et normalt 1 års visum får tildelt et specialt 2 års visum samt at man i de første 3 år er fritaget for at betale virksomhedsskat.
Afslutningsvist vil jeg komme med et par gode råd til dig, der sidder og overvejer at flytte til Thailand for at arbejde eller bo i en længere periode (husk på det er mine personlige råd ud fra de små 3 år jeg har boet her, så det er ikke lige frem MEGET erfarne råd):Overvejer du at flytte til Thailand for at arbejde eller bo i en længere periode?

 • Netværk er vigtigt! Vær sikker på at du kan få et godt netværk af mennesker, som du kan sammen med og udvikle dig og din forretning med.
 • Det er ikke sjovt at være på røven på den anden side af jorden – vær derfor godt klædt på, så du har midler til svære perioder rent økonomisk.
 • Accepter den fremmede kultur – der er mange små ting i hverdagen, der er meget anderledes end i Danmark. Vær forberedt på dette og “ret ind til højre”, når der er brug for det.
 • Overhold landets love og regler – Noget af det mest uhyggelig jeg kan komme i tanke om, er at ende i et thailandsk fængsel. Husk derfor at overholde de gængse regler.
 • Lær sproget – Jeg er desværre ikke selv mester i det thailandske sprog, men jeg forstår da en del, af det der bliver sagt og kan sige et par nyttige gloser. Jeg vil klart anbefale at man starter på noget thai undervisning hurtigst muligt, da jeg kan se, at det giver et meget sjovere ophold, når kommunikationsbarrieren bliver brudt.

Der er en masse andre ting man kan komme ind på, men ovenstående var det der lige faldt mig mest naturligt ind.Til dig der overvejer eller drømmer om at bo i Thailand, så kan jeg kun sige:    “Kom afsted!, du vil ikke fortryde det.” 🙂

📝 Få success med SEO i 5 simple trin Optimer din hjemmeside nu og opnå bedre placeringer på Google.

Følg trin-for-trin vejledningen og oplev en perfekt optimeret side, som Google vil elske.

reklamelink

Kristian Ole Rørbye

OM Kristian Ole Rørbye

Jeg er online iværksætter med over 15 år i webbranchen, hvor jeg har arbejdet professionelt med salg, marketing og optimering. Min stærkeste side er optimering af hjemmesider vha. SEO samt konverteringsoptimering.

4 kommentarer til “Dansk iværksætter om livet i Thailand”

 1. Hej,

  Meget spændende artikel!
  De udgifter som du nævner er meget lave ift hvad jeg lige har betalt for oprettelse af virksomhed i Thailand. Har du måske en advokat/revisor jeg kan bruge til arbejdstilladelse og diverse? Bland andet licenser.

  Tak på forhånd

  Hilsner
  Hector

  Svar
 2. Hejsa, kan du anbefale en Go advokat i Thailand der kan hjælpe med og oprette virksomhed mm i nord Thailand? Mvh, Rune

  Svar

Skriv en kommentar