Der kan være mange årsager til, at du gerne vil lave en blog.
Har din virksomheds hjemmeside behov for mere trafik eller en bedre placering på Google eller har du noget interessant at dele med andre, det kan også være at du vil forsøge at tjene penge på affiliate marketing.
Her på siden vil jeg vise dig, hvordan du nemt og enkelt kan lave en blog.
Start med at tjekke om dit domæne er ledigt:
Lav en blog i 3 trin
- Find og køb et godt domæne: Et godt domæne er enten et der er nemt at huske eller et der beskriver dit produkt eller service: Se om dit domæne er ledigt her
- Køb et webhotel: Et webhotel er stedet hvor din hjemmeside “bor”. Det er stedet på nettet, hvor du uploader de filer som danner rammen for din blog. I denne guide er det Simply webhotel som vi anbefaler og bruger som eksempel. Brug rabatkoden “3GRATIS” og få 3 måneder gratis hosting på dette webhotel.
- Installer WordPress: WordPress er systemet du bruger til at skrive artikler med – her kan du nemt opbygge en artikel online.
Find og køb et domæne til din blog
Et domæne er bloggens eller hjemmesidens navn. Det er det, der fremgår i adresselinjen på din webbrowser. Uanset, om du opretter en hjemmeside, en webshop eller en blog, skal du vælge et navn og et domæne. Mit domæne er eksempelvis kristianole.dk. Det er personligt, da bloggen handler om mig og de services, jeg yder. Jeg har også andre domæner, der afspejler selve bloggens indhold som eksempelvis nordthailand.dk.
I princippet kan du frit vælge et hvilket som helst domæne, bare det er ledigt. Et domæne kan kun bruges én gang. Du kan også komme ud for, at dit ønskede domæne ikke er ledigt, selvom det ikke bliver brugt.
I så fald har en privat person eller en virksomhed købt domænet for at bruge det senere. Meget populære domæner er penge værd og bliver købt med henblik på videresalg. Det er typisk domæner, der er meget sigende i forhold til hjemmesidens eller bloggens indhold.
Tjek om dit domæne er ledigt her:
★★★★★
Domæner
Alle typer
Gratis DNS
Ja
Pris
Billig
Det anbefales, at du vælger et .dk-domæne, medmindre du har planer om, at bloggen skal være international. I så fald bør du vælge et .com-domæne. Derudover bør du undgå æ, ø, å og også helst ord, hvor disse bogstaver indgår.
Du kan til nød bruge ae, oe, aa, men vær opmærksom på, at det kan være sværere for dine læsere at finde siden. Derfor er det vigtigt at gøre det nemt for dem. I hvert fald hvis du har et ønske om at få mange læsere.
Når du har købt et domæne, skal du købe et webhotel. Du kan også vælge at gøre det samlet, når du bestiller dit webhotel. Hos Simply koster et domæne 6 euro, hvilket svarer til cirka 45 kroner. Det er en engangsydelse. Enkelte domæner kan være en smule dyrere.
Køb et webhotel til din blog
Lav en blog starter med et webhotel er i bund og grund en server, der lagrer hjemmesider. Uden et webhotel, kan du ikke se din blog online. Du kan sagtens købe et domæne og lave en hjemmeside i WordPress eller et andet system, men der er ikke nogen, der kan se din hjemmeside på internettet, før du har tilknyttet den et webhotel.
Jeg bruger selv Simply – ligesom rigtig mange andre danskere. Det er billigt og nemt, og du kan sagtens gøre det hele selv uden at have én eller anden teknisk baggrund. Med en blog vil du typisk ikke have brug for mere end basis-pakken, som koster 10 kr om måneden det første år.
Du kan købe både domæne og webhotel hos Simply . Det er billigt og et af de mest brugte webhoteller i Danmark. Via linket kan du bruge rabatkoden 3GRATIS og få 3 gratis måneder med i købet.
Køb domæne og webhotel
Når du kommer ind Simplys hjemmeside, scroller du en smule ned. Her har du mulighed for at vælge mellem fire forskellige pakker, der afhænger af dit behov for plads og dit ønske om hastighed. Typisk vil det være mere end rigeligt at købe en Basic Suite, når du skal lave en blog. Er der i stedet tale om en webshop med mange produkter, vil det kræve mere plads og højere hastighed.
- Klik på den gule knap med teksten BESTIL
- Indtast dit domæne
- Indtast dine personlige oplysninger
- Vælg PHP som produkttype
- Vælg en sikker adgangskode
Slutteligt betaler du med dit betalingskort. Beløbet bliver 269,70 kr., og hvis du køber via ovenstående link og indtaster rabatkoden, får du 3 gratis måneder oven i købet.
Registrer hos DK-hostmaster
Har du valgt et .dk-domæne, skal du registrere det hos DK-Hostmaster, som er den virksomhed, der administrerer alle .dk-domæner. Endnu en gang slipper du nemt ved at bestille domæne og hosting hos Simply. De sørger nemlig for at give DK-Hostmaster besked, om at du har købt et domæne.
Det tager typisk ikke mere end et par minutter, men der kan gå op til en time, inden du modtager en mail fra DK-Hostmaster, om at de er blevet gjort opmærksomme på, at du har købt et domæne, og at de nu har reserveret domænet til dig.
For at domænet endeligt er dit, skal du bekræfte dit køb ved at logge ind på DK-Hostmaser.dk. I den mail, du har modtaget fra DK-Hostmaster, finder du dine loginoplysninger. Når du har logget ind og aktiveret dit domæne, er du klar til at installere WordPress, som er styresystemet på din blog.
Installer WordPress til din blog
Der findes mange forskellige styresystemer, men WordPress er blandt de nemmeste at bruge, og det er derfor meget populært. Igen er Simply foran, for via dit kontrolpanel på deres hjemmeside, når du er logget ind, kan du installere WordPress ved hjælp af deres 1-click system. Det tager kun et øjeblik, og så er du faktisk klar til at lave din blog.
Lav en blog med WordPress
Når du skal tilgå din blogs WordPress kontrolpanel, skal du i adresselinjen skrive: ditdomæne.dk/wp-admin – Du erstatter selvfølgelig ”ditdomæne” med det domæne, du faktisk har købt.
Det første, du skal gøre, er at vælge et tema. Der findes rigtig mange gratis temaer, men det er selvsagt også de mest brugte. Du kan i stedet vælge at kaste en smule penge efter et betalingstema og dermed gøre din blog lidt mere unik. Husk at vælg et tema, der egner sig som blog.
Tjek om dit domæne er ledigt her:
★★★★★
Domæner
Alle typer
Gratis DNS
Ja
Pris
Billig
Nu er du egentlig klar til at lave dit første blogindlæg. Du kan også kigge lidt rundt i kontrolpanelet, da der her er mulighed for at lave ændringer og tilpasninger. Et godt råd er desuden, at alt kan Googles, hvis du er i tvivl, om hvordan du laver et eller andet om på din blog.
Overvej at starte med en gratis blog
Mange steder kan du få en gratis hjemmeside / blog. I så fald får bloggen ikke sit eget domæne, men bliver en underside på en hjemmeside. Hvis din blog hedder SARA SOFIE, og du benytter en gratis blog, får du et domæne a la hjemmeside123.dk/sarasofie. Det kan være et udmærket valg, hvis du vil lave en blog, der kun skal ses af din familie og dine venner, men vil du noget mere med din blog, bør du købe dit eget domæne. Det er mere troværdigt og professionelt, og det gør det også nemmere at blive fundet på Google.
En anden fordel er, at der følger en mail med dit webhotel. Du kan altså skrive mail til interesserede læsere og samarbejdspartnere fra en seriøs ”arbejds”-mail frem for din private [email protected]. Du kan f.eks. vælge en mail, der hedder [email protected].
Hvad er forskellen på en blog og en hjemmeside?
Du undrer dig måske over, hvad forskellen er på en blog og en hjemmeside, og i bund og grund er der ingen forskel. ”Hjemmeside” er nemlig et overbegreb, der dækker over flere forskellige underbegreber, som eksempelvis blog, webshop, portal, osv. En blog er altså en type hjemmeside. Når du vælger dit WordPress tema, vil du også opdage, at der findes temaer, der er beregnede til andre typer af hjemmesider, og som ikke er egnet til en blog.
Gode råd til blogindlæg
Oprindeligt var blogindlæg lidt a la en åben dagbog, hvor man kunne skrive sine tanker og følelser ned. I dag er det meget mere end dét. Du kan leve af at blogge, hvis du er god til det, eller du kan bruge det som bibeskæftigelse. Har du en virksomhed, kan du også bruge en blog til at få flere besøgende og potentielle kunder. Her finder du en række gode råd til dine blogindlæg, uanset formålet.
Permanente links
Når du laver et blogindlæg, får indlægget sit eget private link, der starter med dit domæne. Typisk vil det blive tildelt nogle tilfældige bogstaver og tal, hvis du ikke manuelt ændrer det. Det kan f.eks. være sarasofie.dk/2jfk3.
Det ser for det første ikke pænt ud, og det hjælper ikke på din blogs placering på Google. Du giver heller ikke dine læsere en idé om, hvad de skal til at trykke ind på. På WordPress kan du under overskriften til blogindlægget selv ændre dit permanente link. Lad det gerne være blogindlæggets overskrift.
Brug bindestreg i stedet for mellemrum og undgå æ, ø og å. Laver du et indlæg, der hedder Sådan får du flere følgere på Instagram, bør dit permanente link være: sarasofie.dk/saadan-faar-du-flere-foelgere-på-instagram.
Afhjælp et problem – lav en blog
Hvis du gerne vil have, at mange skal læse dine blogindlæg, skal dit indhold være relevant og interessant. En god idé er at afhjælpe et problem; at svare på et ofte stillet spørgsmål. Eksemplet fra før er et godt bud: Sådan får du flere følgere på Instagram.
Har du selv mange følgere, kan du fortælle, hvordan du har gjort. Men du behøver ikke at have opfundet den dybe tallerken. Du kan nemlig Google dig til svaret. Det er ikke tilladt at kopiere andres tekster, men du må gerne lade dig inspirere og selv skrive unik tekst om samme indhold.
Vær personlig uden at være for personlig
Fra at en blog var meget personlig, næsten en form for dagbog, blev det efterfølgende det stik modsatte. Mange begyndte at oprette blogs med anonyme afsendere. Det viste sig at være lige så uinteressant. Læserne vil gerne vide, hvem du er. Det kan altså være en god idé at lave en fyldestgørende ”om mig”-side og at inddrage personlige holdninger og beretninger i dine indlæg – så længe indlæggene stadig er relevante og vedkommende.
Tilføj billeder
Et sidste godt råd er at fylde godt med billeder på. Det kan være super interessant at læse dine indlæg, men som et gammelt ordsprog siger ”Et billede siger mere end 1000 ord”. Folk føler sig underholdt af billeder, og det må gerne være personlige billeder.
Har du en modeblog og skriver om en speciel taske, så smid et billede op, hvor du selv holder tasken frem for bare at tage et billede af den. Det kan jo sagtens være et billede, der er taget i butikken, hvis du ikke selv har råd til netop dén taske.
Husk også, at du ikke må bruge andres billeder uden tilladelse. Har du behov for et billede af noget, du ikke selv har mulighed for at tage et billede af, kan du bruge stock photos. De findes både i gratis versioner og versioner, der koster en smule.
Sådan tjener du penge på at blogge
Der er mange gode grunde til at starte med at blogge. Én af de sjovere er, at du kan tjene penge på det. Du skal dog være opmærksom på, at det for det første ikke er en guldmine at blogge, og at pengene ikke kommer af sig selv. Der skal arbejdes for dem.
Konceptet hedder affiliate marketing og går i al sin enkelthed ud på, at du inddrager links i dine blogindlæg. Hvis dine læsere trykker ind på linket og foretager et køb, får du en andel heraf. Vær opmærksom på, at du ikke bare kan indsætte tilfældige links. Der skal være tale om affiliate links.
Du finder affiliate links hos et affilaite program. Det kan f.eks. være Partner-Ads.dk. Her opretter du en gratis bruger og du søger om at få lov til at bruge de forskellige affiliate links hos udbyderne selv. Nogle links kan bruges af alle, mens andre kun kan bruges, hvis du har en vis mængde trafik på din hjemmeside.
Start med at skrive
Trafikken kommer ikke af sig selv, og det giver ingen mening at bruge penge på et affiliate program, hvis du ikke har nogen læsere.
I første omgang handler det altså om AT SKRIVE EN MASSE. For det første forbedrer det din placering på Google at have en masse indhold, og for det andet er der større chance for, at der er nogen, der besøger din blog.
Tjek om dit domæne er ledigt her:
★★★★★
Domæner
Alle typer
Gratis DNS
Ja
Pris
Billig
Fortæl vidt og bredt om bloggen. Del den på de sociale medier – flere gange. Del dine indlæg, når du laver nye. Og sørg for at have en knap på din blog, der tillader dine læsere at dele dine indlæg på de sociale medier.
Mennesker avler mennesker. Finder en læser dit indlæg relevant, kan det være, at vedkommende selv deler det, og på den måde kommer det ud til endnu flere. Jeg håber at guiden “lav en blog” har hjulpet dig i gang.
Lav en blog: Spørgsmål og svar
Kan man tjene penge på en blog?
Ja, der er god muligheder for at kunne tjene penge på at blogge. Start med at få oprettet en blog og få trafik til den. Herefter tager du et kig på “affiliate marketing”.
Hvad er bedst at lave en blog i?
Det mest populære valg er uden tvivl WordPress, som over 90% af alle danske blogs er bygget op i.
Kan man lave en blog med eget domæne?
Ja og det er også det bedste valg at lave en blog med sit eget domæne, da det ser mest proffesionelt ud.