Transskribere – Værd at vide om transskribering

I dag er der utrolig mange informationer omkring os både i privat og arbejdsmæssig sammenhæng. De arbejdsmæssige informationer skal tit og ofte videregives til andre. Der er eksempelvis sommetider brug for, at alle de sagte ord på et møde skal nedfældes nøjagtigt således, at de er dokumenteret til senere brug.

Det er også tit en nødvendighed at få alt med fra eksempelvis et interview. Her kan det være vigtigt, at meget af interviewet senere hen bliver gengivet ordret. Men hvordan kan dette lade sig gøre? Det sker typisk ved, at der laves en lydfil, som senere bliver transskriberet.

Hvad betyder det at transskribere?

Lydtransskription er en proces, hvor du konverterer tale i en lydfil til en skreven tekst. Det kan eksempelvis være en optagelse med lyd fra en TV-udsendelse eller en optagelse med et interview.

Det kan ydermere være en optagelse om akademisk forskning, et videoklip med en tale til en fødselsdagsfest, en optagelse fra et vigtigt møde i en virksomhed og meget mere.

Når du skriver alt det, der bliver sagt på en lydoptagelse, ned i et dokument, transskriberer du. Derefter har du alt, hvad der er blevet sagt, aftalt, ytret, gennemgået m.m. på skrift.

Transskription bliver anvendt i de situationer, hvor det ikke er nok bare at have en lydfil. Desuden er en lydfil altid et godt bevis på, hvad der i sidste ende er blevet sagt. Det er en fordel, hvis der på et tidspunkt skulle forekomme tvivl om dette.

Hvordan transskriberer man et interview?

Når du transskriberer et interview, skal du dokumentere en samtale mellem to eller flere personer. Det foregår som regel ud fra en lyd- eller videooptagelse. Herunder kan du se 4 forskellige måder, som du kan transskribere et interview på:

  1. Du kan selv transskribere et interview manuelt.
  2. Du kan hyre et professionelt transskriptionsbureau.
  3. Du kan få en freelancer, der er ekspert inden for transskribering til at gøre det for dig.
  4. Du kan bruge et program såsom Amberscript.

Jeg er personligt glad for at bruge mulighed nummer 4. Det er jeg først og fremmest, fordi det er en lang og tidskrævende proces selv at transskribere et interview eller andet manuelt. Derudover er det en god og billigere metode end mulighed nummer 2 og 3.

Hvor meget kan man transskribere på en time?

Det er vidt forskelligt, hvor meget en person kan transskribere på en time. Hvor lang tid det tager, afhænger nemlig af erfaringen med transskribering samt, hvilke krav der er til selve transskriberingen.

Som en tommelfingerregel skal du dog regne med, at 1 minuts tale tager et sted mellem 5 og 10 minutter at transskribere. At transskribere er altså i mange tilfælde en længerevarende og tidskrævende proces.

Hvad koster transskribering?

Det er ikke sådan lige at svare på, hvor meget det koster at få transskriberet en lydfil. Prisen afhænger nemlig af flere forskellige faktorer. Den kommer blandt andet an på, hvordan du vælger at transskribere den pågældende lydfil.

Derudover afhænger prisen også af, om det er en dansk lydfil, eller om det er en lydfil på et andet sprog. Endnu en faktor, der har en indflydelse på prisen, er naturligvis, hvor meget der skal transskriberes.

Skal du have transskriberet en lydfil, er det derfor en fordel at få et tilbud fra flere forskellige steder. Ydermere er det en god idé at undersøge, hvad det koster med et program til transskribering eller en transskribering app.

Du kan ofte afprøve et transskribering program gratis i en periode, så du kan se, om det er noget for dig eller ej. Det er eksempelvis muligt at afprøve Amberscript helt gratis. Her kan du nemlig få 10 minutters transskribering af video eller lyd uden at betale noget for det.

Hvordan transskriberer man lyd til tekst?

Har du en lydfil eller en videooptagelse, der skal transskriberes manuelt, skal du til at lytte til filen eller optagelsen. Derved kan du få alt, hvad der er blevet sagt, skrevet ned. Det er vigtigt, at du har et par rigtig gode høretelefoner, da eksempelvis en lydfil kan være i en dårlig kvalitet.

Med de rette høretelefoner bliver det også nemmere at høre, hvad der bliver sagt, hvis der er larm ind over lydfilen. Det kan være i form af personer, der klapper og råber, eller trafikstøj m.m.

Ved en manuel transskribering er du typisk nødt til at transskribere det sagte i små bidder alt efter, hvor øvet du er.

Lyt derfor til en lille del af teksten, skriv denne del ned og lyt eventuelt til filen igen for at sikre, at du fik hvert et ord med. Sådan bliver du ved indtil, at du er nået til vejs ende.

Hvad er formålet med transskription?

Når du laver et interview eller er til et møde, kan det være en fordel, at du kan koncentrere dig om at stille de rigtige spørgsmål hele tiden. I disse tilfælde kan der opstå et behov for, at du optager, hvad der bliver sagt, i stedet for, at du hele tiden skal skrive de mundtlige udsagn ned.

Formålet med transskription er altså at få mundtlige udtalelser, der er optaget, skrevet ned i et dokument.

Læs også: Alt om office pakken

Har du for eksempel optaget et interview eller et møde med flere deltagere, kan det være svært efterfølgende at huske, hvem der svarede hvad på det samme spørgsmål. Er det et langt interview eller møde, kan det desuden være vanskeligt at overskue, hvem der kom med hvilke udtalelser.

Hvis du transskriberer svar og udtalelser m.m., får du et godt overblik. Herved bliver det nemmere for dig eksempelvis at lave en analyse eller indsamle vigtige data.

📝 Få success med SEO i 5 simple trin Optimer din hjemmeside nu og opnå bedre placeringer på Google.

Følg trin-for-trin vejledningen og oplev en perfekt optimeret side, som Google vil elske.

reklamelink

Kristian Ole Rørbye

OM Kristian Ole Rørbye

Jeg er online iværksætter med over 15 år i webbranchen, hvor jeg har arbejdet professionelt med salg, marketing og optimering. Min stærkeste side er optimering af hjemmesider vha. SEO samt konverteringsoptimering.

Skriv en kommentar